fredag 26. november 2010

Bokanbefaling: Norsk funkis


Når det kommer til arkitektur, er det funkisstilen som ligger mitt hjerte nærmest. Da jeg fant denne boken ble jeg så glad. Her er det masse bilder og informativ tekst om funksjonalismen, dens bakgrunn og mange eksempler på bygg i denne stilen. Boken er skrevet av Lars Aarønæs.


Et av de mest kjente funkisbyggene i Oslo er Ekebergrestauranten. Den ble tegnet av Lars Backer og sto ferdig oppført i 1929. Den ble stående å forfalle på 90-tallet, men ble etter hvert pusset opp igjen til fordums prakt. 


Ekebergrestauranten

Et annet funkishus man også finner i Oslo er Villa Dammann tegnet av Sverre Aasland og Arne Korsmo i 1932. Dette huset er det nok mange som har observert sittende på t-banen til Blindern. Det ligger i Havna allé, og i denne gaten ligger det flere flotte funkishus.

Villa Dammann


Et annet flott funkishus ligger på Hamar. Hvis man går gangveien langs Mjøsa mot Domkirkeodden, ser man dette praktfulle byggverket. Villa Riise ble tegnet av Sverre Aasland i 1934. Historien forteller at huset ble bygget for å passe til byggherrenes flygel.

Villa Riise

I Kristiansand finner man et flott hus tegnet av den tyske arkitekten Thilo Schoder. Se på den fantastiske spisestuen!

For en spisestue!


Til slutt et byggverk av det folkelige slaget. Urinal i Stensparken tegnet av Harald Aars i 1937. Fint skal det være når man må lette på trykket! Alle bildene er fotografert fra boken. 

1 kommentar:

  1. hm. det så ut som en kjempefin bok
    og mye mer spennende å sitte med enn fagbøker 5 dager før eksamen.... :)

    du har forresten fått en ny fast følger. kjekt? :)

    hilsen Åpent hus

    SvarSlett

Kommentarer gjør meg glad!

Hvis du har et spørsmål, prøver jeg å besvare det under kommentaren din.