mandag 10. desember 2012

Viewpoint Snøhetta


I sommer tok vi turen opp til Viewpoint Snøhetta. Det er en utsiktpaviljong på Tverrfjellet i Dovret, ikke langt fra Hjerkinn. Veien opp fra parkeringsplassen til paviljongen er ca 1.5 km, så det er en fin tur å gå for hele familien. I dag har jeg tatt et dypdykk i arkivet for å vise dere dette flotte bygget.
 
Bygget er tegnet av det kjente arkitektkontoret Snøhetta, som også står bak blant annet biblioteket i Alexandria i Egypt og operaen i Oslo. Hva er vel mer passende at det er nettopp Snøhetta som har designet dette bygget som har en fantastisk utsikt mot nettopp Snøhettamassivet?

Bygget er oppført på oppdrag fra Norsk Villreinsenter.

Bakre del av bygget er en stor bølgende form av treverk som er satt sammen av treplugger. Den organiske formen appellerer til både syns- og berøringssansen synes jeg. Godt å se på, godt å ta på.


Metallet som er brukt i konstruksjonen henviser til gruvedriften som ble drevet i Tverrfjellet. Gruvedriften ble stengt i 1993 etter drift siden 1964. Av malmen som ble hentet ut, fikk man både kobber og sink. I tillegg ble det funnet noe sølv og gull der.


Hele fremsiden av bygget består av en stor glassflate, og det er der man opplever den fantastiske utsikten mot Snøhettamassivet. På bildet under ser man ned på et tidligere skytefelt som var i bruk av Forsvaret. Fra 2005 begynte arbeidet med å restaurere dette området til sivilt bruk.


Inne i paviljongen finnes en peis som også er et fint designelement. Den henger fra taket og den organiske formen passer til innredningen ellers.I 2011 vant arkitektene i Snøhetta prisen for World building of the year i kategorien besøkssenter. Ikke vanskelig å forstå, for det er et utrolig flott bygg!


På veien opp til bygget opplevde vi noe veldig spesielt. En enslig moskus dukket plutselig opp og krysset stien omtrent 200 meter foran oss. Da var det bare å rygge forsiktig bakover, zoome inn med kameraet så godt en kunne og nyte synet. For et imponerende dyr!


Jeg har alltid vært fascinert av fjellene på Dovre, helt fra jeg var liten. Vi er så heldige at vi får leie en hytte litt lenger sør i Dovre kommune, og vi drar opp dit så ofte vi kan. Med reisevei på over 4,5 time og små barn i bilen blir det dessverre ikke så ofte som vi skulle ønske, men gleden over å komme på fjellet er desto større når vi endelig får dratt. Jeg kjenner jeg får helt abstinenser av å se disse bildene igjen...

Er det noen av leserne mine som har vært på Viewpoint Snøhetta? Dette stedet kan virkelig anbefales hvis det er noen som har tenkt seg på norgesferie neste år!

God ny uke til alle! 10. desember allerede!

3 kommentarer:

 1. Kult bygg! :-)Har ikke vert der enda, men ser jeg må ta turen! :-)
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Utrolig stilig bygg, fine bilder:)

  SvarSlett
 3. For en tur og for et bygg!! Wow!
  Og så spennende at dere fikk se moskus også da - det er helt sikkert en opplevelse!
  Klem klem

  SvarSlett

Kommentarer gjør meg glad!

Hvis du har et spørsmål, prøver jeg å besvare det under kommentaren din.